Angel Studio’s (Londen) – 14/02/2011-20/02/2011

Op de avond van Valentijnsdag kwamen we aan in de Angel Studio’s in Islington, Londen. We kregen een hartelijk welkom van de studio ingenieurs , Steve Price en Mat Bartram. Zij hadden reeds al het materiaal klaargezet voor de opnames die de volgende dag zouden plaatsvinden. De 3-uur durende sessies bestonden uit een 53-koppig orkest, waarvan we de meeste muzikanten nog kenden van de Once & Dark Passion Play-sessies. Later, ontmoetten we Pip Williams in het hotel en we waren allemaal enthousiast en klaar voor een zware week en uitstekend muzikaal vakmanschap.

We kregen een hartverwarmend gevoel en nostalgie bij het weerzien van de gastmuzikanten op dinsdagochtend. We begonnen met “Goat’s Liver” (werktitel), gevolgd door een aantal epische stukken en alles wat een groot orkest nodig heeft. Het muzikale vakmanschap dat die mensen hebben zal mij altijd blijven verbazen. Ze hebben de nummers nog nooit gehoord, zelfs in de meest ondenkbare toonaard, hebben ze de nummers nog niet kunnen oefenen én toch spelen ze het feilloos na 1 of 2 pogingen. De manier hoe ze die nummers zo snel en perfect kunnen spelen komt recht uit een science fiction verhaal…Respect.

Mr. Thomas Bowes heeft zijn job als orkestleider fantastisch gedaan, ook Mr. James Shearman was een fantastische dirigent, en Pip hielt zich bezig met de regelingen. We hebben deze keer meer moeite en gedachte in het orkestraal gedeelte gestoken dan bij de vorige twee albums.

Op woensdag gingen de opnames van het orkest gewoon door, waarvan de sessie werd afgesloten met een 20-delige string/harp-sectie. Enkele nieuwe werktitels werden geboren, zoals “The Birdie Song”, “Teriyaki” en “Haunted Mansion Ride”.

Donderdag hielden we ons bezig met de percussie en de etnische drums. We hebben besloten om al de ritmische instrumenten apart op te nemen, zodat de mixage in de toekomst vlotter zal verlopen. Sommige geluiden van de percussionisten zouden letterlijk je trommelvliezen doen barsten.

Het hoogtepunt van de dag was wanneer Mr. Paul Clarvis & Stephen Henderson startten met hun etnische percussie arsenaal. Paul’s 350-jaar oude Taiko drum deed echt de truck voor mij, net als de 5-foot hamer en de ‘vuilnisbak’. Dit zal een 3 minuten instrumentaal stuk worden en het resultaat is adembenemend en enorm gepassioneerd.

Vrijdag reserveerden we voor de koren. Weer dat gevoel van nostalgie toen de Metro Voices het gebouw binnenkwamen. We hadden 13 nummers en zij hebben de opnames afgerond in minder dan zeven uur, prima vista. Absoluut schitterend materiaal!

Zaterdagochtend stond het kinderkoor op het programma, weer iets dat we nog nooit geprobeerd hebben op een Nightwish album. De “Young Musicians London”, geleid door de prachtige Mary Poppins, waren net zoals Lynda Richardson gewoon hartverscheurend. Deze kinderen hebben een enorm talent, ze zijn de supersterren van de toekomst en we zijn heel trots dat ze mee wouden werken aan het album. Het geluid van het koor was mooi, onschuldig en in bepaalde delen heel eng. En dat was net wat we zochten. ‘s Avonds kwamen nog twee gastmuzikanten langs: Mr. Dermot Crehan (van The Lord of the Rings – Fame) met zijn hardanger viool en de Mr. Dirk Campbell met zijn zurna. Beide opnames waren schitterend, ze geven een leuke oude touch aan twee van de nummers.

Onze meest nederige dank gaat naar alle sessiemuzikanten, het personeel van de Angels Studio’s, Pip, James, Thomas, Lynda, Dick en Jenny. Het was een grote eer om met jullie samen te werken en we zijn vereerd dat we jullie talenten mogen gebruiken op Imaginaerum! We missen jullie nu al en we zullen proberen volgende keer iets sneller met een nieuw album te komen.

Tuomas, Hilton Islington 20.2.2011

 

Video:

 

Foto’s: