Finnvox Studio’s – April 2011

De laatste keer dat ik een studioblog had geschreven was in 2007, na 3 weken studio-opname. Verborgen in de diepe bossen van Finland, niemand wist toen mijn naam als nieuwe zangeres van Nightwish. Vandaag heb ik voor het eerst sinds lange tijd die blog nog eens herlezen. Er kwam veel terug van die periode en ik heb toch een paar keer moeten lachen toen ik alles zo terug las.

Alles was natuurlijk anders in 2007, zoals mijn startpositie. Ik ben geen ‘geheim’ meer, ik ken de nummers heel goed en ik heb ze al een keertje ingezongen tijdens de demosessies in Röskö. Deze keer zijn de nummers ook gemaakt voor mijn stem en zo kon ik ze met meer zelfvertrouwen inzingen. Dit maakte ook de studiotijd veel korter dan de vorige keer. We werkten snel en efficiënt, net zoals in een raceteam – we kenden allemaal onze posities.

We begonnen aan de opnames op maandag. Ik nam een taxi van het hotel naar de Finnvox Studio’s. Ik was er nog maar 1 keertje geweest voor de luistersessie van Dark Passion Play. Wat ik me niet meer kon herinneren was dat het op een industrieterrein gelegen was tussen grijze gebouwen. Deze bekende studio ziet er vanbuiten misschien maar wat grijs en niet speciaal uit, maar als je binnen gaat zie je onmiddellijk al die gouden platen aan de muur hangen samen met foto’s van bekende mensen. Je beseft onmiddellijk dat deze plaats bekend is voor grote opnames. En natuurlijk moet Imaginaerum ook deze tussenstop maken!

Na het knuffelen en een korte briefing met Tuomas over praktische zaken van Imaginaerum en toekomstige plannen, namen ze mij mee naar mijn studiokamer. Ik was compleet verrast! De kamer was precies een eigen kleine “Shangri-la”, met mooie brandende kaarsen, roze & rode tapijten en gedrapeerde stoffen om de plaats zo comfortabel mogelijk te maken. Snoep, thee, koffie, nootjes, modemagazines, een gezellige sofa, een ingekaderde poster van de band, en nog veel andere zaken. Teemu, onze pyro technicus, heeft dit allemaal voor mij klaargezet zodat ik mij snel thuis zou voelen in de studio. Bedankt Teemu en de jongens, jullie hebben mijn dagen in Finnvox veel mooier gemaakt!

We gingen van start met een geweldig nummer. Mijn ribben deden soms nog wat pijn, maar het zingen ging in het algemeen heel goed. Ik was wel nog een beetje moe van twee dagen op een rij te vliegen, maar de opnames gingen vlot.

Ons doel was 1 nummer per dag op te nemen, maar uiteindelijk namen we 1.5 nummer op per dag en waren we klaar in 8 dagen. We startten om 10 uur en eindigden meestal rond 15-16 uur. We werkten met kleine pauzes, maar we bleven wel constant verder werken. Ik vind het leuk om efficiënt te werken. Wanneer ik aan het zingen ben en in de juiste stemming ben is het beter om direct voort te doen, in plaats van een lange pauze te nemen. Imaginaerum heeft verschillende stemmingen, dus moest ik de nummers op verschillende manieren interpreteren. Tuomas, Tero en Mikko waren er om mij te gidsen zodat ik bepaalde stemmingen kon creëren dat een nummer nu net historisch maakt. Dat zijn de wijze woorden van Tero, haha!

Telkens wanneer we aan een nieuw nummer begonnen, luisterde ik eerst naar het volledige nummer met het orkest, koor, solo’s en alle dingen die ik nog niet gehoord had. Ik moet echt zeggen, telkens kreeg ik kippenvel. De evolutie van de demo tot het volledig geheel meemaken is echt een sensatie! En ik kan horen dat Pip en Tuomas beter en beter worden met het gebruik van het orkest, de verschillende instrumenten en koor.

Nadat ik het nummer gehoord had, ging ik naar “mijn kleine studio”, warmde ik mijn stem op en startten we met de opnames. De opnames gebeurden in delen, we startten altijd eerst met de verzen. Ik zong de verzen telkens opnieuw tot we het gevoel hadden dat het volledig in orde was. Ik verdubbelde of verdriedubbelde het geheel als we een voller geluid nodig hadden, zoals we dit vooral deden bij de snellere nummers. Voor de rest varieerde het, ofwel deden we direct verder met de harmonieën ofwel begonnen we aan de refreinen. Het hing ook af van mijn stemming en hoe goed mijn stem was. Ik heb een voedselvergiftiging gehad en heb 9 uur aan een stuk zitten overgegeven, dat beïnvloedt je stem natuurlijk. De dag erna was ik vermoeid en voelde ik dat mijn zachte hoge stem niet 100% in orde was. We sloegen dan bepaalde delen over en hielden dat voor de dag erna.

Na acht dagen hadden we alle nummers opgenomen en het enige dat we nog moesten doen was nog enkele harmonieën opnieuw opnemen. Daarna luisterden we naar elk nummer en vulde ik nog een paar dingen aan die Tuomas nodig vond. Met Tuomas kan je heel goed samenwerken, hij weet duidelijk wat hij wil. Hij is ook enorm toegewijd aan het album, elk stuk moet voor hem perfect zijn. Ik weet dat hij niet goed zal slapen tot dat het album gemixt, gemasterd en op een veilige plek opgeborgen is. Wanneer ik volledig klaar was, voelde ik mij een beetje leeg van binnen, een beetje verdrietig omdat ik mij zo geamuseerd had in de studio en ik ervan hou in de studio te zingen. Dit album is echt een hele sensatie voor me: zoveel nummers en allemaal heel verschillend. Ik hou echt van uitdagingen, om meer uit mijn stem te krijgen dan ervoor en deel uit maken van zo’n massieve muziek. Elke muzikant die erop speelt draagt onmiskenbaar bij tot het geheel, om Imaginaerum tot leven te wekken. En geloof mij – het zal een hele beleving worden voor ons allemaal 😉

Hier gaan we dan! Volgende stap voor mij is acteerwerk voor de film, maar laten we alles stap voor stap bekijken! Eerst ga ik genieten van de zomer! Het beste aan iedereen!

Anette

 

Foto’s: