Finnvox Studio’s – Mei & Juni 2011

Na 3 jaar van brainstormen en songwriting, meer dan een jaar repeteren, arrangeren en studiowerk, is de triomf van muzikale passie en vroomheid eindelijk klaar om gemasterd te worden. Gisteren, na 6 weken mixen in Studio C in Finnvox, luisterde ik voor de eerste keer, van het begin tot het einde, naar het volledige album. Ik kon er noch kop noch staart aan krijgen. Het is hetzelfde oude gevoel van bodemloze leegheid dat kwam na de voltooiing van alle vorige albums. We hadden aan de liedjes kunnen blijven werken tot Armageddon, maar op een bepaald punt moet je het gewoon loslaten en het landschap beginnen te bewonderen. Deze keer bestaat het landschap uit 13 nummers, in totaal 75 minuten. Ik denk dat ik waarschijnlijk pas van het eindresultaat kan genieten na enkele maanden van mix-ontgifting, maar de aanmoedigende commentaren hebben mij verzekerd dat het een deftig album is. Iemand die Imaginaerum al hoorde noemde het “het grootste avontuur dat hij ooit gehoord heeft met zijn twee oren”. Er zit duidelijk wat meer grijns in het nieuwe album vergeleken met het vorige, alsook een kermisgevoel, Moomins, rokerige tavernes en verdraaide landschappen. Je kan het vergelijken met de breedte en adem van de Melkweg, zelfs volgens onze normen.

Zoals Markus Selin het al zei: “Nu is je trukendoos echt leeg!”

We gaan nu wat afstand nemen van het album voor het wordt gemasterd in de herfst. Ondertussen gaan we ons druk bezighouden met het ontwerp van de cover, het afmaken van de instrumentale en orkestrale versies van het album, het plannen van de volgende tour, het opnemen van de film, en het verwerken van de audio-bloat. Als ontspanning zou een vredevol plattelandsatmosfeer, vissen en de wedstrijden van het huidige pesäpallo-seizoen moeten volstaan. (Tijdens de thuismatchen van Kiteen Pallo zal de openingsmuziek bestaan uit de main riff en refrein van nummer 11 van het nieuwe album Imaginaerum).

Bedankt en dikke knuffels aan de hele band voor hun geduld, aan Mikko Karmila en Tee Cee Kinnunen voor hun verdraagzaamheid, vakmanschap en enorme berg werk, en alvast een bedankt aan Mika Jussila voor de finishing touch. Het is een geweldige reis geweest tot nu toe. Een grote dank gaat ook naar jullie, om met ons mee te leven doorheen dit proces en vertrouwen te hebben in wat komt. Ik ben er zeker van dat jullie niet teleurgesteld gaan zijn.

Tuomas

Kitee, 5 juni 2011

Foto’s: