05/11/2010 – Interview Marco Hietala

Vrijdag 18 uur

We kwamen de backstageruimte binnen waar we Marco languit in de zetel vonden. Hij groette ons met een glimlach en vroeg om nog 2 minuten te wachten omdat hij eerst nog een worm moest uitroeien op zijn iPad. Marco leidde ons naar een kleinere kamer, die zijn kleedkamer bleek te zijn, verschoof enkele van zijn spullen en klaar waren we om aan het interview te beginnen!

Hoe gaat het me jou?
Alles gaat goed met mij! Bedankt!

Hoe is de tour tot nu toe gegaan?
De tour is tot nu toe vrij goed gegaan. We hadden misschien wel graag wat meer volk gezien tijdens de optredens zelf, maar Tarot is niet zo’n grote band als Nightwish. In het algemeen zijn de optredens heel goed geweest en we hebben tijdens de tour al een paar heel leuke mensen ontmoet. We zijn erin geslaagd ”to kick ass”, om het op een andere manier te zeggen.

Wanneer je start met het maken van een nieuw album, in dit geval Gravity of Light, start je met een soort plan van hoe het album zou moeten klinken of is het meer ”go with the flow”?
Met Tarot is het meer ”go with the flow”, maar we gebruiken vaak een aantal standaarddefinities in onze muziek. We proberen die 70’s groove van een liveband te behouden, maar we vormen dat om naar een ”2000 metal” geluid. Daarna vullen we het verder aan met alles wat ertussen ligt en dingen waar we op komen. Wat we goed vinden, belandt meestal wel op het album.

Hoe doet het album, Gravity of Light, het in de hitlijsten?
Eerlijk gezegd weet ik dat niet. Ik volg het ook niet echt op dit moment. Natuurlijk volgde ik de hitlijsten in het begin wanneer het album uitkwam in Finland. We hebben toen de 2de plaats gehaald. Maar nu zou ik het echt niet weten, de tijd staat niet stil.

Lees je soms recensies van het album? Wat als je een slechte recensie leest?
Af en toe lees ik wel eens een recensie. Als ik een slechte recensie vind dan ga ik gewoon op zoek naar een goede recensie, en meestal vind ik die wel (lacht).

Wat is je mening over het illegaal downloaden van muziek? Wat vind je van artiesten die hun muziek gratis aanbieden op het internet?
Als een artiest graag zijn muziek gratis wil aanbieden, wat dan ook, doe het gewoon. Ik heb ook enkele digitale boeken en dat zijn ook producten van de geest en ik betaal altijd voor wat ik download. Als iemand zijn eigen producten op het internet gratis aanbiedt, dan is dat een goede stunt om op die manier je muziek beluisterd of je teksten gelezen te krijgen. Maar op de dag van vandaag verkopen we minder door al dat gedownload en dat is natuurlijk een grote hap in ons inkomen. De mannen in de band hebben allemaal een job en kinderen en het zou maar eerlijk zijn dat ze betaald worden voor hun werk. Dus, vanzelfsprekend ben ik tegen het illegaal downloaden.

Volgend jaar bestaat Tarot 25 jaar. Zijn jullie van plan om iets speciaal te doen voor jullie 25ste verjaardag?
Eigenlijk bestaan we al iets langer, maar het is de 25ste verjaardag van ons eerste album. We zijn van plan om iets speciaal te doen voor ons 25 jaar bestaan. Veel kan ik er niet over zeggen, maar we hebben er al over nagedacht en we gaan iets doen wat voor ons realistisch en haalbaar is.

Had je ooit verwacht dat Tarot zo lang zou bestaan?
Neen, ik heb er eigenlijk nog nooit op die manier naar gekeken. Er zijn ook periodes geweest dat we jaren geen muziek hebben gemaakt. Maar op een of andere manier komen we altijd terug samen om terug aan het werk te gaan.

In 25 jaar is de Finse Metalscene enorm geevolueerd en wordt het nu vaak beschreven als de beste metal in de wereld. Welke reden zit hier achter volgens jou?
De enige reden die ik kan bedenken is dat Finse mensen en de mensen die ik ken zeer volhardende personen zijn. Ze focussen zich heel hard op hun visie waar zij naartoe willen gaan en daar willen ze ook heel ver in gaan. Op de manier hoe ik het zie zijn ze heel volhardend, en dit is zeker al vanaf de jaren 80. Toen wij onze band hebben opgericht kwamen onze invloeden vooral uit de Engelse metalscene. Nu nemen de nieuwe jonge bands onze invloeden over en dat geeft een soort sneeuwbaleffect. Het is iets waar we ons eigenlijk een beetje trots over voelen. Als je naar de geschiedenis kijkt, dan kan je zien dat alles in fases gebeurd. Ik ben er zeker van dat dit ooit op zijn einde zal komen, maar zolang deze rit duurt zal ik er zeker van blijven genieten.

Wat heb je het liefst: touren of de studio?
Ik speel heel graag live shows, club shows en festival shows. Werken in de studio is natuurlijk meer ontspannend en je hebt meer de neiging om tijd te nemen voor alles. Tijdens de zomerkamp met Nightwish hebben we onze demo opgenomen in een zeer ontspannen sfeer. Sommige mensen kregen de indruk dat we alleen plezier aan het maken waren en ons niet echt serieus met het nieuwe album bezighielden. Eigenlijk hebben we heel hard nagedacht over elk aspect van het album. We hebben de bass en mijn zanglijnen opgenomen en daar hebben we echt heel veel moeite ingestoken. En zeg nu eerlijk, wanneer je verblijft op zo’n plek en met zo een prachtige zomer, dan zou het toch redelijk zot zijn om er niet van te genieten?

Wat zijn je bezigheden wanneer je niet op tour bent?
In principe gewoon ontspannen, tijd maken voor de familie, het lezen van boeken, het bekijken van films en de dingen wat mensen eigenlijk allemaal doen wanneer ze thuis zijn. Af en toe doe ik ook andere zaken zoals de productie van de zang voor Amorphis. De manager van Amorphis, Joni, kent mij van vroeger en weet dat ik ook veel studiowerk heb gedaan zoals producing en zo van die dingen. Ik heb trouwens vroeger nog geproduced voor zijn band toen ik nog jonger was. Nu, heeft hij mij terug gevraagd of ik geinteresseerd was in het producen; met betaling per dag. Dus, ik ben hierin betrokken en nu produce ik de zang voor 3 albums.

Vind je het leuk om voor een andere band te werken?
Dat hangt van de band en de muziek af. Ik zal zeker en vast niets aannemen wanneer ik niet geinteresseerd ben. Ik werk graag voor andere bands wanneer de muziek voor mij goed klinkt en wanneer ik enkele mensen van de band ken, zodat ik zeker weet dat we gaan overeenkomen. Vroeger deed ik studio engineering als job en er was niets erger om vast te zitten in de studio voor twee weken met een band die je absoluut haat. Dat is echt verschrikkelijk en ik zal zoiets nooit meer doen.

Is het moeilijk om met je broer samen te werken in Tarot? Wat met conflicten?
We zijn al voor een hele tijd samen nu, dus er heerst een eerlijke situatie in de band. Als er bijvoorbeeld iemand iets stoort, dan wordt er over gepraat in de band en dat vind ik ook de meest beleefde manier. Ik en Zac hebben toen we nog jonger waren de band opgericht en rond ons 20ste kon je wel spreken van rivaliteit voor de hoogste leiderschap tussen ons beiden, maar dat is ondertussen al heel lang geleden.

Dus, je spant nooit samen met je broer tegen de andere leden?
Niet meer, nu span ik eerder tegen mijn broer.

Luister je nooit naar hem omdat hij je grote broer is?
Neen, helemaal niet eigenlijk. Af en toe is hij nogal saai en dan luister ik niet naar hem. Maar eigenlijk kan hij hetzelfde over mij zeggen natuurlijk.

Hangt het schema van Tarot af van het schema van Nightwish?
Sinds enkele albums is het meestal als volgt: wanneer de ene band actief is, rust de andere band uit. Ik voel het meestal wel aankomen wanneer het tijd is om van kamp te wisselen. Natuurlijk helpt het dat we bij hetzelfde bookingskantoor en management zitten. Meestal weten de mannen beter dan ik waar ik moet zijn en op welk tijdstip.

Wat doen de andere bandleden wanneer jij druk bezig bent met Nightwish?
Janne (Keyboard) heeft een kleine studio en speelt ook in Turmion Katilot, een populaire industrial metal band in Finland. Verder doet hij ook nog studiowerk voor andere bands. Tommi (Zang & Sampler) en Zac (Gitaar) zijn jeugdwerkers.

Welke band geeft jou het meest voldoening: Nightwish of Tarot?
Ik weet het niet echt. Natuurlijk schrijf ik de meeste lyrics en muziek voor Tarot. In Nightwish denk ik dat het deel en de muziek die ik inbreng afhangt van welk soort album we gaan maken en wat voor een groove er op de bottemline ligt. Beiden zijn zinvol, maar elk op een verschillende manier. Met Nightwish moet je meer rekening houden met het volledige plaatje en is het werk ook veel grondiger, omdat de ambitie tussen de albums veel hoger ligt. In Tarot proberen we meer de echte rock en roll uit elk album te halen.

Zijn er bands waarmee je graag zou willen touren?
Ik had graag willen touren met Heaven & Hell wanneer Dio nog leefde, maar dat zal niet meer gebeuren. Er zijn wel nog enkele bands die ik heel graag live zou willen zien. Ik heb echt genoten van het nieuwe Danko Jones album, het is echt heel goed. Ze hebben ook op een paar festivals gespeeld waar wij toen ook optraden, maar onze schema’s kwamen nooit echt goed uit. Dus heb ik nog niet de kans gekregen om hen live te zien. Er worden heel positieve dingen gezegd over hun liveoptredens, dus zou het wel leuk zijn om enkele shows met hen te doen.

Wie houdt zich bezig met de liedjeskeuze bij de Northern Kings?
We maken eigenlijk allemaal suggesties bij de Northern Kings. Sommige van die nummers eindigen op het album, andere dan weer niet. Een van de nummers die ik heb voorgesteld was ”In the Air Tonight” van Phil Collins, en de mannen gingen er direct voor. Ik vond ook de versie van JP. van ”Creep” van Kylie Minogue heel geslaagd. **Zingt een deel van het nummer** Dat was echt geweldig en ook heel pervers. Uiteindelijk laten we de keuze van de nummers over aan Erkka Korhonen, de gitaarspeler, omdat hij verantwoordelijk is voor alles.

Kan je ons wat meer vertellen over bepaalde foto’s die zijn opgedoken van jou en Tuomas in een shop in Helsinki (Kamppi) ?
Tuomas en ik zijn daar al redelijk vaak gaan shoppen en hebben daar al heel wat kleding gekocht. We kennen de ontwerper ook persoonlijk. Op een dag heeft hij ons gevraagd of hij wat foto’s van ons mocht nemen met de kleding aan in ruil voor wat gratis spullen. We dachten echt van: What the fuck, laten we dit doen!

Misschien kan je nog altijd een modelcarriere starten šŸ˜‰
Waarschijnlijk niet, ik ben niet klaar voor de catwalk en al dat gedoe. Alhoewel Kate Moss misschien een paar leuke poedertjes zou hebben om op te snuiven.

Stel je bent de organisator van een festival, welke bands zou je dan boeken?
Ik ben echt een typische old school jongen/man, dus zou ik waarschijnlijk Heaven & Hell met Dio, Led Zeppelin met John Bonham en Pantera met Dimebag Darrel uitnodigen. Als de mensen nog moeten leven dan zou ik kiezen voor Danko Jones en Metallica, maar dan met Cliff Burton. Als je er verder over nadenkt, met al die dode mannen zouden we nog een heel krachtige band kunnen vormen.

Beschrijf het nieuwe Nightwishalbum in een woord.
Een woord: theatraal.
Ik ben echt heel tevreden over de demo. Natuurlijk moet ik dat zeggen, maar laten we zeggen dat ik er nu nog meer vertrouwen in heb dan bij het vorige album, Dark Passion Play.

We hebben gelezen in de Nightwish blog dat er een nieuw nummer gaat bijzitten van 20 minuten?
We zullen nog zien hoelang het nummer uiteindelijk gaat worden, maar het zal zeker een heel lang nummer worden. De lengte van het nummer hangt nog van redelijk veel af, want het nummer moet nog bewerkt worden wanneer het is opgenomen.

En met deze vraag eindigen we ons interview met Marco. Beiden waren we opgelucht en tevreden dat het interview zo vlot ging. We gaven hem nog een fles van ons fijnste Belgische bier (Duvel) om hem te bedanken, namen nog een paar foto’s en verlieten de kamer.

Enkele uren later betrad Tarot het podium en startte een heel goede show! Na het optreden kwam de band naar de zaal om het publiek te groeten. Het einde van een succesvolle avond.

Setlist:
Sleep In The Dark
I Walk Forever
Satan Is Dead
Crows Fly Back
Tides
Calling Down The Rain
Hell Knows
Veteran Of The Psychic Wars
Pyre Of Gods
Rider Of The Last Day
Crawlspace
Warhead
Traitor

Interview afgenomen door Hanne & Silver_Wings
Vertaling en verwerking door Bloemsel, Hanne & Silver_Wings

Copyright: Wish Upon A Star – Nightwish Belgium