16/04/2012 – Interview Marco Hietala

Hey Marco, bedankt voor het interview! Hoe gaat het met je?
Zoals je kan zien gaat alles goed met mij!

De Europese Imaginaerum tour startte een kleine week geleden. Hoe gaat de tour op dit moment?
We hebben ondertussen al een paar hele goede shows achter de rug. De fans waren heel enthousiast en de band is ook in een zeer ontspannende en goede stemming. Het is echt fantastisch als je die twee dingen samen kan combineren.

Er zijn heel wat visuele effecten, zoals pyro’s en confetti, aanwezig tijdens een Nightwish show. Vind jij het visuele aspect van de show heel belangrijk?
Om eerlijk te zijn vind ik niet dat de muziek dat echt nodig heeft. Op één of andere manier is de band succesvol en hebben we de afgelopen jaren wat inkomen kunnen verwerven dat we konden uitgeven. Daarom wouden we het deze keer groots aanpakken met pyro’s, confetti en grote schermen. Natuurlijk combineer je dat met de muziek en hopelijk slagen we er op die manier in om iets groots te creëren.

Wat zijn de plannen voor de rest van de Imaginaerum World Tour?
Nu zijn we bezig met de Europese tour. In mei zijn we thuis en hebben we tijd om onze batterijen weer op te laden. In juni start het festivalseizoen en daarna (herfst/winter) zullen we touren in Noord- en Zuid Amerika. Dan zijn er ook nog een paar andere plaatsen waar we nog een bezoekje moeten aan brengen.

Zal er een (kleinere) Europese tour volgen in 2013?
Daar zijn we nog niet zeker van!

De laatste tour hebben jullie een live CD, Made In Hong Kong (And In Various Other Places), uitgebracht. Zijn er plannen om deze tour een live CD of DVD uit te brengen?
Neen, ik denk van niet. Made In Hong Kong (And In Various Other Places) was eigenlijk een soort van voorstelling hoe de band op dat moment eigenlijk klonk. We kijken eigenlijk of er een goede gelegenheid, een goede plek of een mooie omgeving is om dit te doen. Op dit moment maken we niet direct actieve plannen om een live CD of DVD uit te brengen.

Het nieuwe Nightwish album, Imaginaerum, is enkele maanden geleden uitgebracht en ontving zelfs in enkele landen de gouden status. Welke feedback heb je gekregen van de fans en de media?
Zoals altijd krijg je goede en slechte reviews, maar in het algemeen hebben we denk ik toch de meeste mensen gelukkig gemaakt. Het album verkoopt goed en de meeste mensen lijken het wel leuk te vinden. Wijzelf vinden Imaginaerum het beste album dat we tot nu toe gemaakt hebben. Het album zit vol leven en het heeft ook veel verschillende atmosferen. Het album toont ook dat we grenzen durven te doorbreken.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste succeselementen van Imaginaerum?
De eerlijkheid en integriteit van de band. We zijn in principe vrij om te doen wat we willen en we hebben ook geen platenlabel dat zegt wat we moeten doen. Dat helpt ons ook om eerlijk te zijn, zodat we muziek kunnen maken dat ons allemaal voldoening geeft. Het geheim waarom mensen de muziek zo goed vinden is omdat het niet berekend is en geen bestaand ‘recept’ volgt.

Op Imaginaerum heb je het nummer The Crow, The Owl And The Dove geschreven. Hoe komt het dat de grootste ‘metal dude’ van de band zo’n kalme en rustige nummers schrijft?
Ik schrijf eigenlijk heel veel akoestische nummers en daarom is ook dit nummer er gekomen. Ik had de riff aan Tuomas laten horen en hij vond het een goed nummer dat ik zeker voor de band moest houden. Ik had echt zo een bepaalde atmosfeer in mijn gedachten en dan kwam Tuomas af met de lyrics die echt heel goed bij het nummer aansloten. Tuomas voelde heel goed de sereniteit van het nummer aan.

Wat was je inspiratie bij het schrijven van dit nummer?
Natuurlijk had ik een bepaalde atmosfeer in mijn hoofd, maar in dit geval was het vooral de riff dat me inspireerde. Ik bleef de riff gewoon herhalen en de rest vloeide er gewoon vanzelf uit. Soms heb je ook een verhaal in je hoofd, maar dat was deze keer niet het geval.

Troy Donockley speelt nu ook een grotere rol op het nieuwe album en tijdens de live shows. Hoe is het om met hem samen te werken?
We hebben Troy leren kennen tijdens de Dark Passion Play sessies in Londen. Ik was er niet bij toen, maar de andere jongens hebben hem daar leren kennen. Ik heb hem voor het eerst ontmoet tijdens de opnames van The Islander muziekvideo. Daarna hebben we een paar shows samengespeeld en zo leer je natuurlijk iemand beter kennen. En in dit geval gaat de samenwerking heel goed!

Na het album komt er ook nog de film! Hoe vond je het om mee te spelen in de film?
Ja, dat was ook een heel nieuwe ervaring! We waren daar eigenlijk maar een paar dagen. De dagen zijn echt heel lang. Er is ook heel wat gedoe, chaos en actie. Er zijn natuurlijk ook periodes dat je moet wachten in zeer warme ruimtes en dan moet je de actie opnieuw en opnieuw doen. Dus, ik kan het mij wel voorstellen dat het zwaar kan zijn als je dat een lange periode moet doen. Maar voor mij was het een nieuwe ervaring en ik heb er eigenlijk wel van genoten.

Heb je meer informatie over de releasedatum van de film?
Momentaal staat de releasedatum gepland in augustus van dit jaar. Ze zijn wel nog bezig met een paar kleine dingen die nog last minute moeten gedaan worden. Het grootste deel is ondertussen af!

Hoe voelt u zich bij het uitbrengen van de film? Wekt het eenzelfde gevoel op als wanneer een album wordt uitgebracht?
Ik zit al meer dan 20 à 25 jaar in de muziekbusiness. De eerste albums vind ik nog steeds het spannendste om uit te brengen. Omdat ik nu al zolang in de muziekbusiness zit, verpest het toch wel een beetje het spannende gevoel bij het uitbrengen van de film. Maar natuurlijk wacht ik er nog steeds op. Het zullen interessante tijden worden. Van wat ik gezien heb ziet het ernaar uit, als alles goed gaat, dat het een fantastisch trip gaat worden. Ik hoop dat alle bewerkte stukken nog op zijn plaats zullen vallen, maar alle mogelijkheden zijn er wel!

Deze keer hebben jullie een album en een film gemaakt. Hebben jullie geen schrik dat de verwachtingen voor het volgende album te hoog zullen liggen?
We hebben nog steeds de mogelijkheid om de eerste live show op het internationale ruimteschip te spelen (lacht). Er zijn nog steeds mogelijkheden om ambitieuze projecten uit te voeren. Je doet zoiets niet zonder een reden. Ik zie nog mogelijkheden om nog verder te gaan of je kan gewoon terug naar de roots gaan en alles wat gemakkelijk maken. Het is afhankelijk van wat soort nummers we gaan schrijven en welke ideeën we ondertussen al hebben. Ik ben wel zeker dat we volgende keer geen film meer gaan maken 😉

Beschrijf elk bandlid & Troy met één woord!
Anette: gek
Tuomas: doordacht
Emppu: zorgeloos
Jukka: berekend
Troy: sereen

Setlist:
1. Taikatalvi
2. Storytime
3. Wish I Had An Angel
4. Amaranth
5. Scaretale
6. Slow, Love, Slow
7. I Want My Tears Back
8. Come Cover Me
9. The Crow, The Owl And The Dove
10. The Islander
11. Nemo (Akoestisch)
12. Last Of The Wilds
13. Planet Hell
14. Ghost River
15. Dead To The World
16. Over The Hills And Far Away
***
17. Finlandia
18. Song Of Myself
19. Last Ride Of The Day
20. Imaginaerum

Interview afgenomen door Bloemsel
Vertaling en verwerking door Bloemsel

Met dank aan Nightwish, Nuclear Blast & Rudy De Doncker

© Wish Upon A Star – Nightwish Belgium