Bandleden

NIGHTWISH BESTAAT UIT:

ZANG

Na een musical op de middelbare school werd deze jonge “vliegende Hollander” gebeten door muziek, zingen en optreden. Het bleek een kleurrijke carrière te worden.

Ik ben geboren op 21 februari 1981. Ik hield al van de koude en de sneeuw voordat ik 33 jaar later naar Finland verhuisde. Een keuze die ik gemaakt heb om de taal en de cultuur van mijn Finse bandleden beter te leren kennen. De jongens heb ik 10 jaar geleden ontmoet tijdens een Europese tour waar mijn Nederlandse band, After Forever, de support act was voor Nightwish. We kwamen heel goed overeen en doorheen de jaren zijn we contact blijven houden. Het leven zit vol verrassingen en hier ben ik nu: ik woon in Finland en zing bij Nightwish!

In 1997 heb ik auditie gedaan in een kleine repetitieruimte voor de metal band, After Forever. De band zocht een vrouwelijke achtergrondzangeres. Ik hield van rock en metal, maar bands met vrouwelijke zangeressen waren toen bijna onbestaande. The Gathering was een band die me motiveerde om ook in een metal band te zingen. Daarna kwamen de eerste albums van Nightwish en Within Temptation. Later werd ik de zangeres van After Forever en via onze demo van 1999 kregen we ons eerste platencontract. In 2000 werd ons eerste album, Prison Of Desire, uitgebracht. Het album werd opgenomen toen ik 18 jaar was, zonder enige zanglessen. Dit veranderde toen ik ging studeren aan de Rockacadamy, een nieuwe school in Nederland. Vele albums en 6 studiejaren later, stopte After Forever. Ik besloot om verder te gaan met een nieuwe metal band, ReVamp. De band bestaat nog, maar staat momenteel “on hold” door het intense schema van Nightwish.

Dankzij mijn studies heb ik veel dingen kunnen uitproberen: musicals, opera, rock, metal en veel verschillende genres en zangstijlen. Ik zong op veel albums en projecten, want ik hield altijd van de diversiteit.

Voor een complete en meer gedetailleerde biografie, bezoek dan zeker mijn persoonlijke website: http://floorjansen.com/

PIANO & KEYBOARD

Ik, Tuomas Lauri Johannes Holopainen, ben geboren op Kerstdag 1976. Sindsdien is Kitee mijn thuis, een klein dorpje in Noord Carelia, Finland. Ik kwam in contact met muziek op zesjarige leeftijd, toen mijn mama mij naar de pianolessen in de muziekschool stuurde in Carelia, enkele jaren later volgde klarinet en saxofoon. Na de theorielessen en praktijkexamens te voltooien, kreeg ik mijn muziekdiploma op vijftienjarige leeftijd. Hetzelfde jaar vertrok ik naar Kansas als uitwisselstudent. Het is misschien erg om te zeggen, maar ik heb mijn klarinet of saxofoon niet meer aangeraakt sinds mijn legerdienst in 1996-1997.

In september 1992, nam mijn gastgezin mij mee naar het concert van Metallica en Guns ‘N Roses in Kansas City. Een concert dat een immense impact had op mijn muzikale invloeden en leven. Toen ik in 1993 terugkeerde uit Amerika, werd ik gevraagd om mee te spelen in een band van mijn schoolmaten, namelijk “Dismal Silence”. Hierna volgden nog enkele bands zoals Nattvindens Gråt en Darkwoods My Betrothed. Deze bands waren allemaal opgericht door een goede vriend van school, Teemu Kautonen, waar ik veel aan te danken heb. Hij heeft mij enorm geholpen in de muziekwereld met het schrijven van nummers en lyrics. Na een paar jaar, werd het idee van Nightwish geboren in de herfst van 1996.

Naast Nightwish werk ik ook aan nog andere zijprojecten en muzikale avonturen zoals Sethian, For My Pain, Kotiteollisuus, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Silentium (producer) & Indica (producer).

Ik heb een passie voor filmmuziek, maar ik kan van alle soorten muziek genieten. Voor mij is het nummer het belangrijkste en niet enkel het genre. Het schrijven van een filmscore is iets dat ik ooit zou willen doen.

Mijn doel is een meer gebalanceerde mens, vriend en medewerker te worden door het schrijven van muziek en verhalen, door de luisteraars een plaats te geven om te ontsnappen in hun eigen fantasiewereld en om een geweldige tijd te beleven met deze mensen! Nightwish is een beeld van mijn ziel, retraite, vuilnisbak en levenswerk in één. Het laatste album, Imaginaerum, neemt deze lange weg opnieuw maar naar een compleet nieuw niveau, Ik geloof dat er nog steeds een lange weg af te leggen is voor deze achtbaanrit stopt. De rit zal duren tot er verbeelding, schoonheid en duisternis is in deze wereld. Bedankt iedereen, voor mij dit allemaal te geven, voor te luisteren en voor mee te leven.

GITAAR

Na zorgvuldige planning en uitvoering werden Emppu en zijn tweelingbroer geboren op 24 juni 1978 in Kitee. Uiteindelijk kwam het aantal broers en zussen op vijf: ik, mijn broer en drie prachtige zussen. De familie wordt aangevuld door mijn vader en moeder, de aanstichters van deze chaos.

Mijn kinderjaren en jeugd brachten we meestal samen door. We deden dingen zoals sport, wandelen in het bos, het beluisteren van muziek en soms zelf studeren. Nadat ik in een tal van bands had gespeeld, kruiste mijn weg uiteindelijk met die van Tuomas en de rest van de jongens. En ik ben nog steeds op deze weg. Het is een bochtige weg die soms wat hobbelig is, maar we rijden snel terwijl we het verschrikkelijke gerammel en gesputter van de motor kunnen horen.

Ik werd serieus gebeten door muziek wanneer ik ongeveer 11 jaar was, dankzij een paar vrienden, in het bijzonder Matti Turunen. Hij was verantwoordelijk voor het sneeuwbaleffect in mijn spelen.

Nadat ik geleerd had om dingen af te stemmen, luisterde ik naar verschillende cassettes en opnames, om ze uiteindelijk daarna zelf uit te proberen. Koppig zoals ik ben probeerde ik alle muziekgenres uit. Uiteraard vond ik bepaalde genres leuker dan de andere – Wie weet waarom?

Naast Nightwish, ben ik ook nog betrokken bij Brother Firetribe met de rest van de “ooms”. We waren behoorlijk stil de laatste paar jaar, iets wat in principe ook in lijn ligt met onze filosofie: “We doen wat we doen en wanneer we er zin in hebben”. Je kan het paard naar het water brengen, maar je kan het niet verplichten om het water te drinken. Hoe dan ook, we zijn nog steeds actief en we hebben zelfs al een paar nieuwe nummers geschreven.

Dus nu heb je een paar feiten uit het leven van deze kerel, helemaal uit mijn hoofd. Meer later, wanneer ik het mij kan herinneren.

UILLEAN PIPES, LOW WHISTLES, BODHRAN, BOUZOUKI & ZANG

Geboren op 30 mei 1964 in Cumbria. Tijdens mijn kindertijd droomde ik ervan om muzikant te worden. Toen ik 16 jaar was kreeg ik mijn eindrapport en daarop stond: “Troy is helemaal de kluts kwijt en het ziet er naar uit dat dit nooit meer goed komt.”

Gelukkig heb ik hun ongelijk kunnen bewijzen. Mijn hele leven en avonturen staan in het teken van optreden en het schrijven van muziek. Ik heb ook een glorieuze vrouw en dochter, Terri en Mia. We wonen in een klein dorpje in Noord-Yorkshire.

Voor meer informatie ga naar: www.troydonockley.co.uk

DRUM & PERCUSSIE

Geboren in 1973 te Vaasa, Finland. Kai begon voor het eerst op de drums te spelen op 6-jarige leeftijd. Toen hij 3 jaar was zagen zijn moeder en vader hem al in de keuken op alle potten en pannen slaan. Op dat moment besloten ze voor hem een echte drum te kopen. Hij oefende op Iron Maiden, AC/DC, Twisted Sister, Kiss, … de typische Heavy Metal muziek van de jaren 80. Hiernaast oefende hij ook op muziek waar zijn vader naar luisterde, namelijk Finse folkmuziek, Elvis, Jazz, enzovoort…

Vanaf zijn 13 jaar speelde hij in enkele lokale bands. In de jaren 80 richtte hij samen met enkele vrienden de band, Cartilage, op. De band werd sterk beïnvloed door Death Metal van de vroege jaren 90. De band werd heel populair in de underground cultuur.

Nadat Cartilage ermee stopte, speelde Kai in verschillende bands gedurende de jaren 90, namelijk: Vomiturition, Misantropia, Rotten Sound, Wings, Enochian Crescent, om maar enkele op te noemen. De meeste band waren metal georiënteerd, maar Kai speelde ook in bands zoals Max on the Rox (Blues/Rock) en Wasa Dixie Tigers (1900’s Dixieland/Street Jazz Music).

In 1999, sluit Kai zich aan bij de Franse band Agressor en nam met hen 1 album op, “Medieval Rites”. In dat zelfde jaar deed hij ook zijn eerste Europese tour met deze band.

Na de tour in 1999 met Agressor, begon Rotten Sound ook te touren in Europa en Noord-Amerika. Aangezien Kai zijn technische vaardigheden op de drums wou uitbreiden, verhuisde hij in 2002 voor een zomer naar New York. Freddy Gruber, Joe Morello, Jim Chapin en John Riley gaven Kai een nieuwe richting in techniek en drum set control.

In 2004 ontmoette Kai Jari Mäenpää, een start van een nieuw hoofdstuk in zijn leven en de geboorte van de band Wintersun. Na de release van het album, Wintersun, tourde de band meestal in Europa. Twee jaar later verliet Kai Rotten Sound om zich meer andere zaken te kunnen concentreren. Het tweede album van Wintersun, Time, werd toen opgenomen.

In 2009, kreeg Kai een oproep van Swallow the Sun met de vraag om voor hun te spelen op de Noord-Amerikaanse tour. Kort daarna werd Kai gevraagd om permanent lid te worden van de band. De studioalbums “New Moon” en “Emereld Forest and the Blackbird” werden in 2009 en 2012 opgenomen. Kai speelde enkele honderden show over de hele wereld met deze band.

Naast touren is Kai ook erg actief in de studio als “drum tech/tuning man” voor bands als Nightwish, Children of Bodom, Ensiferum, Indica, Sotajumala, Throes of Dawn, Nicole, Waltari, Sturm und Drang en Katatonia, … om er maar enkele op te noemen.

Dit alles leidt ons tot 2014 wanneer Kai werd opgebeld door Jukka Nevalainen om in te springen voor de opnames van “Endless Forms Most Beautiful” en de komende tour.

Kai was voorheen reeds betrokken als “drum-tech/drum tuning” bij de albums “Dark Passion Play en “Imaginaerum”.

Sinds 1990 speelde Kai met bands en artiesten zoals: Cartilage, Misantropia, Wings, Rotten Sound, Vomiturition, Enochian Crescent, Throes of Dawn, Vaasa City symphony orchestra, Vaasa big band, Vesku Jokinen, Wasa Dixie Tigers, Bianca Morales. Antti Sarpila, Tauski, Joe Lynn Turner, Paul Di´anno, Northern Kings, Guitar Heroes, Max on the Rox, Agressor, Tiny Tones, Pepe de Luxe, Kai Hahto group, Metallica tribute, Dimebag beyond forever (Pantera tribute band), Wintersun, Swallow the Sun, Mattias IA Eklundh, Jonas Hellborg, Paul Oxley band, Prockiss, Ape’s Planet, Trees of Eternity, Mr. Fastfinger, …

BASS

Jukka Koskinen zal Nightwish vervoegen als sessiebassist tijdens de Human. :||: Nature. tour!

Hij is de bassist van de Finse band Wintersun. Hiernaast heeft hij ook in bands gespeeld zoals Norther (2000-2012), Amberian Dawn (2010-2013) en Chain’s Offering (2009-2014).