Kai Hahto

BIOGRAFIE

Geboren in 1973 te Vaasa, Finland. Kai begon voor het eerst op de drums te spelen op 6-jarige leeftijd. Toen hij 3 jaar was zagen zijn moeder en vader hem al in de keuken op alle potten en pannen slaan. Op dat moment besloten ze voor hem een echte drum te kopen. Hij oefende op Iron Maiden, AC/DC, Twisted Sister, Kiss, … de typische Heavy Metal muziek van de jaren 80. Hiernaast oefende hij ook op muziek waar zijn vader naar luisterde, namelijk Finse folkmuziek, Elvis, Jazz, enzovoort…

Vanaf zijn 13 jaar speelde hij in enkele lokale bands. In de jaren 80 richtte hij samen met enkele vrienden de band, Cartilage, op. De band werd sterk beïnvloed door Death Metal van de vroege jaren 90. De band werd heel populair in de underground cultuur.

Nadat Cartilage ermee stopte, speelde Kai in verschillende bands gedurende de jaren 90, namelijk: Vomiturition, Misantropia, Rotten Sound, Wings, Enochian Crescent, om maar enkele op te noemen. De meeste band waren metal georiënteerd, maar Kai speelde ook in bands zoals Max on the Rox (Blues/Rock) en Wasa Dixie Tigers (1900’s Dixieland/Street Jazz Music).

In 1999, sluit Kai zich aan bij de Franse band Agressor en nam met hen 1 album op, “Medieval Rites”. In dat zelfde jaar deed hij ook zijn eerste Europese tour met deze band.

Na de tour in 1999 met Agressor, begon Rotten Sound ook te touren in Europa en Noord-Amerika. Aangezien Kai zijn technische vaardigheden op de drums wou uitbreiden, verhuisde hij in 2002 voor een zomer naar New York. Freddy Gruber, Joe Morello, Jim Chapin en John Riley gaven Kai een nieuwe richting in techniek en drum set control.

In 2004 ontmoette Kai Jari Mäenpää, een start van een nieuw hoofdstuk in zijn leven en de geboorte van de band Wintersun. Na de release van het album, Wintersun, tourde de band meestal in Europa. Twee jaar later verliet Kai Rotten Sound om zich meer andere zaken te kunnen concentreren. Het tweede album van Wintersun, Time, werd toen opgenomen.

In 2009, kreeg Kai een oproep van Swallow the Sun met de vraag om voor hun te spelen op de Noord-Amerikaanse tour. Kort daarna werd Kai gevraagd om permanent lid te worden van de band. De studioalbums “New Moon” en “Emereld Forest and the Blackbird” werden in 2009 en 2012 opgenomen. Kai speelde enkele honderden show over de hele wereld met deze band.

Naast touren is Kai ook erg actief in de studio als “drum tech/tuning man” voor bands als Nightwish, Children of Bodom, Ensiferum, Indica, Sotajumala, Throes of Dawn, Nicole, Waltari, Sturm und Drang en Katatonia, … om er maar enkele op te noemen.

Dit alles leidt ons tot 2014 wanneer Kai werd opgebeld door Jukka Nevalainen om in te springen voor de opnames van “Endless Forms Most Beautiful” en de komende tour.

Kai was voorheen reeds betrokken als “drum-tech/drum tuning” bij de albums “Dark Passion Play en “Imaginaerum”.

Sinds 1990 speelde Kai met bands en artiesten zoals: Cartilage, Misantropia, Wings, Rotten Sound, Vomiturition, Enochian Crescent, Throes of Dawn, Vaasa City symphony orchestra, Vaasa big band, Vesku Jokinen, Wasa Dixie Tigers, Bianca Morales. Antti Sarpila, Tauski, Joe Lynn Turner, Paul Di´anno, Northern Kings, Guitar Heroes, Max on the Rox, Agressor, Tiny Tones, Pepe de Luxe, Kai Hahto group, Metallica tribute, Dimebag beyond forever (Pantera tribute band), Wintersun, Swallow the Sun, Mattias IA Eklundh, Jonas Hellborg, Paul Oxley band, Prockiss, Ape’s Planet, Trees of Eternity, Mr. Fastfinger, …