BIOGRAFIE

Ik ben Marko Tapani Hietala genoemd en ik ben de jongste van het gezin. Ik vervolledigde de Hietala familie van vier op 14 januari 1966. De eerste 15 jaar leefde ik in Tervo, een klein Savonian dorpje gelegen in het midden van Finland met een totale populatie van ongeveer 2.500 mensen. Ik heb nog steeds vrienden en familie daar.

Ik ben verslaafd aan muziek sinds ik het mij kan herinneren. Mijn eerste muzikale herinneringen waren mijn vaders wiegeliedjes en zijn akoestische gitaar. Mijn vader zijn muziekcollectie bestond uit Jazz, Klassiek, Ierse Folk nummers, Beatles, Elvis en obscure Finse Folk Rock albums. Ik begon te zingen toen ik 11 jaar was en begon te spelen op mijn vaders akoestische gitaar op twaalfjarige leeftijd. Toen ik 13 werd, speelde ik al bass en zong in mijn eerste schoolband, “Sabotage” genaamd (geen toeval hier, Black Sabbath was toen al een grote invloed voor mij samen met de Dio-era “Rainbow”). Punk, rock en metal waren de genres die we hoofdzakelijk speelden.

Gedreven door muziek op vijftienjarige leeftijd, verliet ik Tervo voor Kuopio, een plaatselijke gemeente met een populatie van 80 000 mensen. Daar studeerde ik klassieke gitaar, zang en muziektheorie aan een muziekschool. Daarna ging ik naar de Oulunkylä Pop en Jass Conservatorium in Helsinki voor een jaar en half, maar stopte ermee toen Tarot zijn eerste platencontract kreeg in 1986 en startte met touren. Tarot was mijn eerste “pro” band die ik samen met mijn broer Zac en de drummer Pecu Cinnari had opgericht in 1984.

Tarot leeft nog steeds en wordt meestal actief wanneer Nightwish een pauze neemt. Mijn andere muzikale activiteiten zijn studio engineering. Ik heb ook de zang geproduceerd voor enkele albums van Amorphis. Ik heb ook enkele jaren akoestische en elektrische “Classic Metal” shows gedaan met de band “Metal Gods”. Ik speelde ritmische gitaar en deed achtergrond zang in een negendelige Soul & 60’s Rock band voor enkele jaren. Ik maak ook deel uit en zing op albums van de Northern Kings, Sinergy, Sapattivuosi, Delain, Conquest, Raskasta Joulua, enzovoort. Ik schrijf muziek en lyrics in het Engels en het Fins.

Tuomas en Ewo van King Foo Entertainment belden me op een November avond in 2001 op. Ze vertelden mij dat ze een plek vrij hadden voor een zingende bass speler in Nightwish en vroegen mij of ik misschien interesse had. Nou zo lijkt het wel, niet? Bedankt maten! Ik heb de tijd van mijn leven gehad!

Mijn doelen en smaak in muziek en leven reflecteren het meest in Nightwish. Ik hoop een open muzikale en ideologische geest te behouden. Ik hoop dat ik nog een aantal huiveringwekkende momenten van pure muzikale sensatie kan ervaren, of het nu iets is dat we al gedaan hebben, een stuk dat ik net gehoord heb, of een show die ik net heb gezien. Ik wil mijn vrienden en geliefden thuis respecteren. Ik wil trots zijn op onze glorie momenten en nederig zijn voor het privilege van het bestaan in dit multiversum van eindeloze mogelijkheden.

Ik vind het nog steeds raar, zelfs miraculeus, om deel uit te maken van iets dat zoveel mensen heeft geraakt. Mijn respect gaat naar ieder van jullie.