Biografie

1996

Juli 1996, een verborgen kampvuur smeulde op het eiland in het midden van het meer Pyhäjärvi, Kitee. Om middernacht gebeurde er iets met verstrekkende gevolgen. Tuomas had een idee: een soloproject met atmosferische muziek.

Het idee ontwikkelde zich snel. Het zou muziek worden met onder meer akoestische gitaren, fluiten, strijkers, piano en vrouwelijke zang. Gitarist Erno “Emppu” Vuorinen en zangeres Tarja Turunen traden iets later toe aan het project. De eerste 3 nummers, die akoestisch waren, werden opgenomen tussen oktober en december.

1997

Er werden ook enkele veranderingen doorgevoerd: Jukka Nevalainen sloot zich aan als drummer en de akoestische gitaar werd vervangen door de elektrische gitaar. Na enkele weken repeteren, ging de band in april 1997 de studio in. Er werden 7 nummers opgenomen met deze nieuwe line-up.

Deze nummers trokken de aandacht van Spinefarm Records en de band werd een platencontract aangeboden. In de zomer, ging de band de studio weer in en nam 4 nieuwe nummers op. Nog voordat het album “Angels Fall First” uitkwam, werd de single “The Carpenter” uitgebracht. De single klom tot de 8ste plaats in de officiële hitlijst van Finland. Het album, Angels Fall First, werd begin november uitgebracht en klom tot de 31ste plaats in de officiële albumlijst van Finland.

Nightwish sloot het jaar af met een debuutconcert op Oudejaarsavond voor een publiek van 400 personen in Huvikeskus, Kitee, Finland. De band was zeer nerveus, maar het concert overtrof alle verwachtingen.

1998

Na hun livedebuut speelde Nightwish nog maar 7 shows. De verplichte legerdienst van Jukka & Emppu en de studies van Tarja weerhield de band om meer shows te spelen. Hun 2de show vond plaats op het podium van Lepakko in Helsinki.

Tijdens de zomer, werd Sami Vänskä aangeworven als permanente bassist van Nightwish. De zomer brachten de band door met het schrijven van nieuwe nummers. Begin augustus dook de band opnieuw de studio in voor de opnames van het album, Oceanborn. De opnames van het nieuwe album werden eind oktober afgerond.

Oceanborn, een krachtiger en professioneler album in vergelijking met hun debuutalbum, werd op 7 december uitgebracht. Het album werd gemixt door Mikko Karmila, die later nog een trouwe bondgenoot van de band zal worden. Het succes van Oceanborn was voor iedereen een grote verrassing. Het album klom tot de 5de plaats in de officiële albumlijst van Finland. De single, Sacrament of Wilderness, heeft zelfs enkele weken op de 1ste plaats gestaan in de officiële hitlijst van Finland.

1999

In de lente werd het album, Oceanborn, international uitgebracht. Tijdens deze periode werd ook de single, Sleeping Sun, opgenomen. Dit nummer werd geschreven voor de zonsverduistering. In augustus, werd de single uitgebracht. Alleen in Duitsland ging de single in enkele weken meer dan 15 000 keer over de toonbank.

Wanneer de jongens uit het leger kwamen, kon Nightwish het live-circuit eindelijk betreden. In het voorjaar tourde Nightwish in Finland en in de zomer waren ze geboekt voor elk groot Fins festival.

Het festivalseizoen eindigde met een vrolijke noot. Het album, Oceanborn, en de single, Sacrament of Wilderness, verkochten goud. Kort daarna, startte Nightwish hun allereerste Europese tour als supportband voor de Duitse band Rage.

2000

Het nieuwe millennium startte met de opnames van het 3de studioalbum, Wishmaster. De opnames van het nieuwe album werden onderbroken omdat de band deelnam aan de Finse kwalificatie voor het Eurovisiesongfestival met het nummer Sleepwalker. Nightwish raakte door de eerste ronde van de kwalificatie, maar strandde op de 2de plaats in de finale ondanks een overweldigende overwinning bij de publieksstemming.

Wishmaster werd midden mei uitgebracht en de band vierde deze gelegenheid met een show in de Kitee Icehall. Het album steeg tot de 1ste plaats in de officiële albumlijst van Finland en bleef 3 weken op deze positie staan. In de zomer, werd Wishmaster internationaal uitgebracht. Het album werd goedgekeurd door zowel de fans als de media en werd door het Duitse magazine Rock Hard uitgeroepen tot album van de maand.

Gesterkt door het succes van Wishmaster, startte Nightwish hun eerste wereldtournee. Tijdens de zomermaanden trad de band op in plaatsen zoals Brazilië, Chili, Argentinië, Panama en Mexico. In de herfst, startte de band hun allereerste Europese tour als headliner met Sinergy en Eternal Tears of Sorrow. Eind november, vloog de band naar Noord-Amerika om voor het eerste 2 shows te spelen in Montreal, Canada.

Het hectische jaar werd op 29 december afgesloten met een concert in Tampere, Finland. Dit concert werd opgenomen om later uitgebracht te worden als DVD & VHS. Op het einde van de show kreeg de band een platinum award voor het Wishmaster album en een gouden award voor de single, Deep Silent Compete.

2001

In maart, trok Nightwish terug de studio in voor de opnames van hun versie van Gary Moore’s klassieker, Over the Hills and Far Away, enkele nieuwe nummers en een remake van Astral Romance. De EP, Over the Hills and Far Away, werd in juni uitgebracht in Finland. De muziekvideo van Over the Hills and Far Away werd in augustus opgenomen in Finland.

De show opgenomen in Pakkahuone, Tampere (Finland), werd in april uitgebracht onder de naam, From Wishes to Eternity – Live.

De tour eindigde midden September in Nivala, Finland. Dit concert kon evengoed het laatste van de band geweest zijn want de spanningen liepen deze periode hoog op. Sami’s interesse in de band nam af, Tarja spendeerde minder tijd met de andere bandleden en verschillende andere problemen stapelden zich op. Na het voltooien van de tour liet Tuomas weten dat het verhaal van Nightwish tot zijn einde was gekomen.

Tuomas ging er even tussenuit om zijn gedachten te ordenen en bracht de herfst door in Lapland samen mijn zijn vriend Tony Kakko (Sonata Arctica). Tijdens lange wandelingen in de wildernis van Lapland veranderde Tuomas van gedachten. Nightwish zet zijn carrière verder maar pas wanneer er enkele grote aanpassingen werden gedaan. Ewo Pohjola van Spinefarm Records werd de nieuwe manager van de band, King Foo Entertainment werd hun nieuwe boekingsagent en Sami werd door Marko Hietala (gekend van Tarot en Synergy) vervangen.

Om het nieuwe begin te vieren, werd de online webshop van de band, de Nightwish Shop, in november geopend.

2002

Het begin van 2002 bracht Nightwish alleen maar goed nieuws. Als band maar ook als individuele muzikanten werden ze tot de top gerekend door verschillende binnen- en buitenlandse lezerspolls. De fans hebben Nightwish na deze veranderingen niet in de steek gelaten, in tegendeel.

In januari trok Nightwish terug de studio in voor de opnames van het album, Century Child. De eerste single, Ever Dream, werd begin mei uitgebracht en verkocht in 2 dagen tijd goud in Finland. Drie weken later, deed Century Child het zelfs beter. Het album verkocht goud in minder dan 2 uur. In Duitsland, kwam Century Child direct binnen op de 5de plaats van de officiële albumlijst.

De Zuid-Amerikaanse tour in juli werd een triomf met vele uitverkochte shows en het succes zette zicht verder in Zuid-Korea, Rusland en Europa.

Op het einde van het jaar nam Nightwish een pauze, maar de bandleden hielden zich ondertussen bezig met andere projecten. Jukka speelde bij Sethian en Bitch Driven. Tuomas speelde bij Sethian, For My Pain en Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Emppu ging tijdens de pauze aan de slag bij Altaria en Marko vermaakte zich met Tarot. In zijn geheel duurde de pauze niet langer dan een jaar.

2003

In 2003 trad de band vooral op in het buitenland. Nightwish startte het jaar met enkele spraakmakende shows in Duitsland, namelijk in de König-Pilsener Arena (Oberhausen) en in Zenith (München). Hiernaast verschenen ze ook op Europese festivals zoals Bloodstock (UK), Lowlands (Nederland) en M’era Luna (Duitsland). Aan de andere kant van de wereld, speelden ze op plaatsten zoals New York, Atlanta en Mexico City.

Tijdens 2003, werd de documentaire, End of Innocence, gemonteerd. De release van deze DVD werd enkele keren uitgesteld door het groot aantal van materiaal dat de band erop wou zetten. De DVD werd uiteindelijk uitgebracht op 6 oktober.

Net voor Kerst, veilde Nightwish hun Century Child World Tour doek en schonken ze de opbrengst van de veiling aan een goed doel. De opbrengst was 1 750 Euro, en werd geschonken aan Parikanniemi’s kindertehuis in Ristiina in december 2003. Het bedrag werd uitgereikt door Tarja Turunen.

Op het einde van het jaar, trok de band de studio weer in voor de opnames van hun 5de studioalbum.

2004

De eerste maanden van 2004 bracht Nightwish vooral door in de studio. De band werkte op dit album samen met de Brit, Pip Williams, die de regelingen van het orkest en het koor op zich nam. Hiernaast werkten ze ook samen met de inheemse Amerikaanse muzikant, John Two-Hawks, die verscheen op het nummer “Creek Mary’s Blood”.

Nemo was de 1ste single die uitkwam. Er werd een groot budget voor de muziekvideo vrijgemaakt. De regisseur was Antti Jokinen, die ook reeds gewerkt had aan de video’s van Shania Twain en Eminem. Met het nieuwe album, ging Nightwish ook samenwerken met een andere platenlabel, namelijk Nuclear Blast.

Once verkocht, net als de single Nemo, onmiddellijk goud in Finland. Het album stond ook aan de top de officiële albumlijst van Duitsland, Noorwegen, Hongarije en Griekenland.

De 2de single, Wish I Had An Angel, werd uitgebracht in de herfst van 2004. De video van het lied werd geregisseerd door Uwe Boll, de regisseur van de film Alone In The Dark, waar het nummer ook in te horen is. De 2de single werd een groot succes en deed de verkoop van het album nogmaals stijgen.

De wereldtournee startte eind mei in de Ice hall, Kitee (Finland) en ging daarna verder in de Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa.

2005

Na een kleine pauze in januari, ging de Europese tour terug van start in februari. In februari won Nightwish ook 5 Emma awards. Ze wonnen de award voor “beste band van het jaar” en “best verkopende album van het jaar”. Tuomas en Marko vlogen speciaal hiervoor naar Finland om de awards in ontvangst te nemen. De laatste show van de Europese tour eindigde groots. De band speelde in Stuttgart, Duitsland, voor een publiek van 10 000 toeschouwers.

In maart, trad Nightwish voor het eerst op in Japan en Australië. In april en mei, namen ze een pauze omdat Tarja andere prioriteiten had. Maar eind mei ging de band weer de baan op. Ze tourden samen met Iron Maiden in Polen en met Mötley Crüe in Noorwegen.

In juli, werd een nieuwe versie van het nummer Sleeping Sun, uitgebracht. De platenmaatschappij gebruikte deze single als promotie voor het toekomstige compilatiealbum, Highest Hopes – The Best of Nightwish. De nieuwe video van Sleeping Sun werd geregisseerd door Joern Heitmann en werd opgenomen in Praag. In september werd Highest Hopes – The Best of Nightwish uitgebracht.

Tijdens de herfst, speelde Nightwish nog enkele shows en trad ook op in de legendarische Hammersmith Apollo die volledig uitverkocht was. Na een korte festivaltour door Zuid-Amerika in oktober, kwam de Once Tour tot een einde. Het laatste concert werd gespeeld op 21 oktober voor 12 000 toeschouwers in de Hartwall Arena, Helsinki. Het concert werd ook opgenomen en werd uitgebracht als DVD, End of an Era.

De tour was tot nu toe de grootste in de geschiedenis van Nightwish. Er werden 130 shows gespeeld over de hele wereld, ook in landen waar ze nog nooit geweest waren zoals Japan, Australië, Colombia, Ecuador, Polen, Slovenië, Portugal, Denemarken en Griekenland. Op het einde van de tour, werden er wereldwijd meer dan 1 miljoen albums van Once verkocht.

Na het concert overhandigde Tuomas, Emppu, Marko en Jukka een brief aan hun zangeres Tarja en haar manager/echtgenoot Marcelo Cabuli. De reden voor het ontslag staat geschreven in de nu nog steeds beruchte open brief die de volgende ochtend ook te lezen stond op de website van de band.

Hierin geeft de band aan dat het gedrag van Tarja en haar echtgenoot tijdens de Once wereldtournee volledig inging tegen alles waar Nightwish voor stond. Het nieuws over het ontslag sloeg in als een bom bij de fans en werd gevolgd door een grote mediaheisa. Deze bijna belachelijke heisa koelde af tegen het einde van 2005. Nightwish kon eindelijk naar de toekomst kijken en op zoek gaan naar een geschikte zangers die Tarja kon vervangen.

2006

Ondertussen koelde de mediaheisa rond het vertrek van Tarja af. Tuomas had al de meerderheid van de nieuwe nummers geschreven voor het nieuwe album. Emppu nam wat nieuwe melodieën op met de Finse hard rock band Brother Firetribe. Marko keerde terug bij Tarot om het lang verwachtende album, Crows Fly Black, op te nemen. En Jukka hield zich bezig met zijn eigen zakenprojecten.

In mei werden 2 langverwachte releases uitgebracht. De officiële Nightwish biografie, geschreven door Mape Ollila, werd uitgebracht in Finland. Kort erna werd de 2de live DVD van Nightwish, End of Era, uitgebracht.

De bandleden brachten de zomermaanden door op het Finse platteland om samen de nieuwe nummers in te oefenen. Ondertussen hield de media zich bezig met de eindeloze speculatie over de nieuwe zangeres.

In september trok Nightwish opnieuw de studio in om hun nieuw album op te nemen.

2007

De auditie voor de positie als nieuwe zangeres eindigde midden januari. In totaal ontving en beluisterde de band meer dan 2 000 demo’s van over de hele wereld. Na lang en hard te overwegen, koos de band Anette Olzon uit Zweden als nieuwe zangeres. De opnames van het nieuwe album, Dark Passion Play, gingen ondertussen door in de Abbey Road Studio’s, Londen en in de Finnvox Studio’s, Helsinki.

Op 24 mei, kwam er eindelijk een einde aan het lange wachten en de vele speculaties wanneer Nightwish hun nieuwe zangeres voorstelde aan het publiek. In enkele minuten werd het nieuws verspreid over verschillende websites. Eén dag later, werd de eerste single “Eva” uitgebracht op het internet. De opbrengst werd gedoneerd aan een goed doel voor kinderen.

In juni ging de band naar Los Angeles om 2 muziekvideo’s op te nemen voor hun toekomstige singles “Amaranth” en “Bye Bye Beautiful”. Beide muziekvideo’s werden geregisseerd door de Fin Antti Jokinen. De single, Amaranth, werd in augustus uitgebracht en verkocht op de eerste dag 50 000 exemplaren in Finland.

Eind september, werd het langverwachte album “Dark Passion Play” wereldwijd uitgebracht. Net zoals Once verwerkte de band enkele nieuwe invloeden in hun muziek: “Master Passion Greed” is waarschijnlijk het hevigste nummer ooit opgenomen, terwijl “Last of the Wilds” (opgenomen door multi-instrumentalist Troy Donockley) de luisteraar meeneemt naar de Schotse hooglanden.

De Dark Passion Play tour ging van start met 3 geheime shows onder verschillende pseudoniemen (Nachtwasser, Natuvissyset & Sushi Patrol). Tijdens de herfst, tourde de band in Amerika en Scandinavië. De muziekvideo van The Islander werd die periode ook opgenomen in Lapland. De opname van deze muziekvideo zal nog een langdurig en verrassend effect hebben op de toekomst van Nightwish.

2008

De intensieve Dark Passion Play tour ging verder op de eerste dag van het jaar in Helsinki. Daarna ging de tour verder in Australië tot het verre Oosten, van Zuid-Amerika tot Noord-Amerika en dan verder naar Europa. Het is pas op het einde van het jaar dat de band eindelijk wat welverdiende rust krijgt.

2009

Na een kleine pauze, ging tour terug van start in maart. Er werd ook een nieuwe live EP uitgebracht, Made in Hong Kong (and in Various Other Places). De Europese zalen werden groter. Nightwish speelde onder andere in arena’s zoals Ahoy, Rotterdam en Zenith, Parijs.

Na de Amerikaanse tour in het voorjaar en enkele Europese festivals in de zomer, eindigde de Dark Passion Play tour in de uitverkochte Hartwall Arena in Helsinki. Na de tour trok de band zich terug, maar buiten de schijnwerpers gebeurde de eerste voorbereidingen voor het nieuwe studioalbum.

2010

Tijdens de eerste maanden van het jaar werden de muziek en lyrics voor het nieuwe album geschreven. De eerste demo van het album, Imaginarium, werd reeds in april opgenomen door Tuomas. Tijdens de warme zomer, ging het Nightwish zomerkamp door nabij Kitee. Daar oefenden ze enkele maanden het materiaal van het nieuwe album.

De eigenlijke opnames startten pas in oktober in de Petrax Studio’s in Hollola, Finland. De opnames van de drum, bas en gitaar werden tegen het einde van het jaar afgerond.

2011

Februari startte met fantastisch nieuws. Tuomas: “We’re recording a concept album, where the moods in the songs vary even more radically than ever before. Our amusement park and its surreal, Burton/Gaiman/Dali-type rides are almost ready“.

Een kleine week later maakte de band eindelijk hun goed bewaard geheim bekend. Naast het album, werkte Nightwish ook in alle stilte aan een film. Imaginarium is “musical fantasy” gebaseerd op het album met dezelfde naam.

Het dubbele karakter van Imaginarium werd al enkele jaren eerder bedacht. Tuomas had de regisseur van de The Islander muziekvideo, Stobe Harju, voorgesteld om 13 muziekvideo’s op te nemen voor het nieuwe album. De regisseur stelde voor om wat dialogen tussen de nummers toe te voegen en zo kwam het uiteindelijke idee van de film tot zijn recht. Imaginarium zal een langspeelfilm worden.

De opnames van Imaginarium gingen door tijdens de eerste helft van het jaar in Helsinki en Londen. Nogmaals vertrouwde Nightwish de regelingen voor het orkest en koor toe aan Pip Williams. Deze keer werd er op het album ook gewerkt met een kinderkoor. Nadat Anette Olzon haar zang had opgenomen in april, kon Mikko Karmila beginnen met de finale mix van het album.

Tegen het einde van de zomer, paste Nightwish de titel van het album en film aan naar Imaginaerum. Verder lieten ze ook nog weten dat het album eind november zal worden uitgebracht in Finland. De eerste single, Storytime, werd als voorproevertje uitgebracht voor de 75 minuten durende rollercoasterrit.

Midden september, vloog Nightwish naar Montreal voor de opnames van de film. De scènes met de bandleden werden tijdens een intensieve week opgenomen.

Op hetzelfde moment, werden ook de concertdata voor de Europese tour bekendgemaakt. De details van de Finse tour werden laat oktober bekendgemaakt. De wereldtournee zal starten van Los Angeles op 21 januari 2012.

De laatste weken van 2011 waren zeer interessant, maar het komende jaar zal het meest bewogen en opwindenste jaar worden in de geschiedenis van Nightwish.

2012

Begin januari, werden de nieuwe nummers intens gerepeteerd in Nosturi, Helsinki. De nieuwe setlist werd getest tijdens een “geheime” show in de Key Club, Los Angeles op 19 januari. De band trad er op onder naam “Rubber Band of Wolves”. Het eerste echte concert van de Imaginaerum tour ging 2 dagen later van start in het beroemde Gibson Amphitheater.

In de lente werden Finse, Oekraïense, Russische en continentale Europese arena’s gevuld met duizenden Nightwish fans. Nightwish bracht een massieve show met grote videoschermen en spectaculaire vuurwerktechnieken. Tot de legendarische locaties behoorden de Hanns-Martin-Schleyer-Halle in Stuttgart (Duitsland) en Hallenstation in Zürich (Zwitserland), beide met een capaciteit van meer dan 10 000 toeschouwers.

Na het festivalseizoen, met optredens op Masters of Rock, Nova Rock, Download en Ruisrock, vertrok Nightwish op Noord-Amerikaanse tour. Ze waren er zich niet van bewust dat deze tour één van hun meest memorabele ging worden.

Laat september, startte er een kettingreactie van gebeurtenissen wanneer zangeres Anette Olzon ziek werd en naar het ziekenhuis werd gebracht net voor het concert in Denver, Colorado. Nightwish wou de fans in de zaal niet teleurstellen en besloot het concert toch te laten doorgaan met de hulp van Elize Ryd en Alissa White-Gluz van de supportband Kamelot.

Anette speelde hierna nog 1 show met de band, maar niets kon het einde van een hoofdstuk van het verhaal van Nightwish voorkomen. Na het concert in Salt Lake City op 29 september, scheidden de wegen van Anette en de band.

De situatie was op zijn minst uitdagend te noemen omdat de professionele ethiek van Nightwish hen niet toeliet om de resterende elf concerten van de belangrijke Amerikaanse tour te annuleren. De band nam onmiddellijk contact op met hun oude vriend Floor Jansen, gekend van de Nederlandse band After Forever. Het tijdsschema leek bijna onmogelijk, maar tegen alle verwachtingen stond Nightwish op 1 oktober op het podium van Seattle met hun nieuwe zangeres. Tijdens de intercontinentale vlucht leerde Floor alle nummers van de setlist. Floor nam de uitdaging verrassend goed aan en de band kon opnieuw opgelucht ademhalen. De podium- en zangprestaties van Floor werden onmiddellijk herkend en ze werd zeer welkom geheten door de Amerikaanse fans.

De Imaginaerum tour ging begin november verder in de UK. Hierna haastte de band zich naar huis voor de langverwachte wereldpremière van de film, Imaginaerum by Nightwish, in de uitverkochte Hartwall Arena in Helsinki op 10 november. Het succesvolle evenement laat iedereen warme herinneringen na. Hiernaast werden ook nog de Imaginaerum wijn en de soundtrack, Imaginaerum: The Score, uitgebracht.

Er was nog steeds werk aan de winkel voor Kerst. De tour ging verder in Zuid-Amerika, waar de band nog 10 concerten speelde. De gepassioneerde fans gaven de nieuwe frontvrouw een zeer warm welkom. Het bewogen jaar eindigde met twee memorabele shows in Buenos Aires. Na de tour, slaakte de band een zeer grote zucht van opluchting.

2013

Nightwish startte 2013 met een knaller, de band sprong na de nieuwjaarsvieringen op het vliegtuig richting Australië en Nieuw-Zeeland. Ze ruilden de Finse winter in voor een hittegolf in Australië.

Tijdens de lente is het stil op het tourfront. In maart, won Nightwish in Finland 2 Emma awards in de categorieën “Metal Album van het Jaar” en “Band van het Jaar”. De film, Imaginaerum by Nightwish, werd in april uitgebracht in verschillende formaten.

In mei, ging de band weer op pad en speelde 4 concerten in Japan. Verder werd er ook een Nightwish tentoonstelling geopend in Kitee, Finland. Bezoekers van het locale geschiedenismuseum krijgen op deze manier voorwerpen te zien die in verband staan met de geschiedenis van de band.

Het tweede festivalseizoen van de tour startte in Sauna Open Air in Tampere, Finland. Eén van de hoogtepunten van de zomer was Ilosaarirock in Joensuu, het thuisfestival voor de band, waar ze voor meer dan 25 000 toeschouwers speelden. De andere hoogtepunten waar Byblos in Libanon en Midnattsrocken in Lakselv, Noorwegen.

Begin augustus, was er heel wat opwinding in het Nightwish kamp. Het concert op Wacken Open Air werd opgenomen voor een nieuwe live release. Meer dan 80 000 fans waren getuige van een spectaculaire show in Noord-Duitsland. Een week later, sloot Nightwish de 18 maanden durende tour met meer dan 100 shows af op het M’era Luna festival in Duitsland.

In september kreeg Nightwish een meer dan welverdiende herkenning in Duitsland. Het Metal Hammer magazine kende de band de Award van “beste internationale band” toe.

Begin oktober, werd de nieuwe line-up van Nightwish officieel bekendgemaakt. Floor Jansen werd, zoals verwacht, bekengemaakt als de nieuwe zangeres en de Brit multi-instrumentalist, Troy Donockley, werd tegelijkertijd bevestigd als permanent lid van de band.

Laat november werd de DVD/Blu-Ray, Showtime, Storytime, uitgebracht. Naast de spectaculaire show op Wacken Open Air, bevat het ook een 2 uur durende documentaire, Please Learn the Setlist in 48 Hours. Geregisseerd door Ville Lipiäinen, de documentaire volgt de rollercoasterrit van de band tijdens de Imaginaerum tour.