“DIT PROJECT IS ZO INTERESSANT ZOALS HET MAAR KAN ZIJN”
Regisseur Stobe Harju over Imaginaerum
Stobe Harju, bekend door zijn werk van het Alan Wake videospel en als regisseur van verscheidene muziekvideo’s, ontmoette Nightwish en hun management tijdens de opnames van de ‘The Islander’ video. Dit succesvolle project liet het idee ontstaan van de full-length film Imaginaerum.
Hoe is het idee van Imaginaerum ontstaan?
Tuomas belde mij tegen het einde van de zomer van 2008 en vroeg: “Hallo Stobe, heb je tijd om te praten over een paar muziekvideo’s? Eigenlijk zouden we voor het nieuwe album graag voor elk nummer een video maken”. Ik dacht onmiddellijk dat deze arme man een paar vijzen verloren was.
Hierna kwamen we samen en vertelde Tuomas mij de titels van de nummers en zijn eerste visie over elk nummer. “In dit nummer zou ik graag een achtbaan hebben”, enzovoort. Verrassend genoeg kwamen onze visies goed overeen, dus was het eenvoudig om een langer en meer gedetailleerd verhaal op Tuomas zijn ideeën te bouwen. Tijdens de volgende maanden schreef ik ongeveer 70 pagina’s met foto’s en al en het was de eerste versie van het grotere verhaal dat de originele ideeën van Tuomas bevatte.
Tuomas las het verhaal, feliciteerde mij omdat het precies was zoals hij het zich had voorgesteld en dus bleven we verder aan het script werken. Na ongeveer zes maanden had ik het verhaal verder uitgewerkt en stond ik op het punt om Tuomas mijn nieuw idee voor te stellen: waarom moeten we het verhaal nu precies opsplitsen in aparte muziekvideo’s? Waarom niet een film maken, omdat de verhalen nu net zo goed in elkaar passen? En dat hebben we besloten om te doen. Ik moet toegeven dat ik het in begin wat raar aanvoelde en soms zelfs een beetje gek vond, want niemand heeft tot op heden zoiets gedaan. Maar in principe is de vibe geweldig, want dit project is zo interessant zoals het maar kan zijn.
Imaginaerum is echt de eerste in zijn soort, maar zou je ons wat vergelijkingen kunnen geven?
Ik zou het ook kunnen omschrijven als een kruising tussen Moulin Rouge en Pink Floyd’s “The wall”, maar eigenlijk is de film iets unieks. Imaginaerum is pure fantasie en omvat alles waarvoor Nightwish staat. Persoonlijk denk ik dat Imaginaerum de visuele representatie is van de dingen die we willen weergeven in hun muziek. Met andere woorden is het de bedoeling dat de film zoveel mogelijk op Nightwish lijkt. Dit is echt nodig omdat het album en film samen zijn ontwikkeld – de film is niet geïnspireerd door de muziek of vica versa. Het was niet dat iemand dacht dat de muziek zo beeldend was, dat het leuk zou zijn om er een film van te maken. We begonnen met de titels van de nummers en Tuomas brede concept en ontwikkelde de rest hier uit. De lyrics en muziek zijn geïnspireerd door de langere verhalen die we hebben bedacht, en het gedetailleerd script werd uiteindelijk geïnspireerd door de nummers. Het project vorderde stap voor stap.
Hoeveel mag je vertellen over het plot van Imaginaerum op dit punt?
Ik mag natuurlijk de brede lijnen vertellen. Het gaat niet over een lineair Peter Pan – type verhaal, die zijn er al genoeg. We zochten naar een frisse en nieuwe invalshoek en een hoofdpersonage, die uiteindelijk de oude man en zijn levensverhaal zou worden. In de film wordt zijn huidige leven gecombineerd met zijn fantasieën uit zijn kindertijd. We vroegen ons af hoe ons leven als volwassene eruit zou zien nadat we onze verbeelding hadden verloren. Als volwassenen denken we niet langer na over de periode dat we dachten dat de sneeuw op de oprit de hoogste berg ter wereld was. Het symbolisme is soms wat moeilijk, maar de muziek van Nightwish is ook niet gemakkelijk. Je kan Nightwish op verschillende manieren interpreteren en de film is niet anders.
Hoe zou je de visualisaties van de film beschrijven?
Mijn vorig werk is vergeleken geweest met o.a. Tim Burton, maar deze keer zijn er meer invloeden zoals Salvador Dali, en niet te vergeten een sterke disneysfeer. Het eindresultaat zal zeker meer te danken hebben aan het surrealisme van Dali dan aan de gekke, snoepgekleurde wereld van Tim Burton. Er gaan ook een hoop computer geanimeerde beelden zijn – ik was oorspronkelijk een animator en ik hou van special effects in het algemeen, dus dit soort dingen is echt iets voor mij.
Ik moet er echt over opscheppen en zeggen dat ik graag een andere Finse film zou willen zien met zo een ambitieuze kostuumontwerpen, setontwerpen, postproducties en visualisaties. In een notendop: als we er in slagen onze visies te realiseren, gaat het een fantastische resultaat zijn.
Het is ook interessant te weten dat de muziek in de film een beetje verschilt met de album versies.
Tuomas heeft mij toestemming te gegeven om bepaalde dingen te veranderen, natuurlijk binnen enkele grenzen en met zijn toestemming, en de score van de film zal een beetje verschillen met de muziek op het album. Er zijn momenten tijdens de dialoog waar je in plaats van Nightwish muziek tussenstukjes gaat horen die waarschijnlijk gecomponeerd worden door Petri Alanko. Tuomas is uiteraard de uitvoerende producent van de muziek en hij zal de variaties van de liedjes in de film (in vergelijking met de albumversie) moeten goedkeuren, maar er gaan ook dingen geschreven worden door Petri Alanko, natuurlijk heel hard geïnspireerd door de geest van Nightwish.
Er gaan ook twee Nightwish nummers te horen zijn op de achtergrond van de dialoog, dus worden ze meer als filmmuziek gebruikt. Uiteraard draagt de muziek het verhaal op deze momenten, maar het geeft ook een beetje meer ruimte aan de dialogen.
Hoe krap zal het schema worden voor de afwerking van de film?
Het album komt eerst uit, dat zal ergens in het begin van 2012 zijn, maar de releasedatum voor de film is nog niet vastgelegd. We hebben geen tijd te verliezen, maar we gaan ook niet overhaast te werk gaan, want we willen alles goed doen. Tijdens de productie van Alan Wake, hebben we een animatie van 90 minuten gemaakt in 30 weken. Eerst dachten de mensen dat dit schema onmogelijk was, en ik moet toegeven dat het zeer belastend was. De vraag is of je nog steeds kwaliteitsvol werk kan afleveren als je 18 uur per dag werkt.
Gelukkig is er een goede teamgeest, een uitstekend productiebedrijf, een ingenieuze producent – Markus Selin – en een geweldig band. Dus op dit moment ziet het er op zijn zachtst gezegd geweldig uit!