Interview Tuomas Holopainen

“TUOMAS, JE BENT ZO GEK AL EEN ACHTERDEUR MAAR HET IDEE IS VERBAZINGWEKKEND!”
Tuomas Holopainen onthult het concept van Imaginaerum

Nightwish zal voor het grootste deel van de lente in de studio zitten: ze leggen niet enkel de finishing touch aan het album Imaginaerum, maar ze plannen ook een film met dezelfde naam. Als alles goed gaat zal het album uitgebracht worden in het begin van 2012, gevolgd door de film. De eerste single van het album en de trailer van de film zouden voor het einde van 2011 moeten uitkomen.

Voor de film werkt Nightwish samen met regisseur Stobe Harju, zijn productieteam en Solar Films.

Hoe kwam je op het concept voor Imaginaerum?
Nadat ik het laatste album had afgewerkt, realiseerde ik me dat we Dark Passion Play moeilijk zouden kunnen overtreffen wat betreft de dynamica en het bombastische er van. Ik kon gewoonweg het einde van het pad zien opdoemen aan de horizon en ik begon na te denken over nieuwe uitdagingen. Op een bepaald punt kreeg ik een openbaring: is er een reden waarom Nightwish gewoon een auditieve ervaring moet zijn? Waarom zouden we onze horizonten niet verruimen? Ik kreeg het idee van een conceptalbum en dacht dat we een video konden maken voor elk lied en dat we die dan allemaal aan elkaar zouden vastbinden en die samen één verhaal laten vormen. Ik wou een complex geheel creëren dat iets nieuws zou zijn naast laten we zeggen Pink Floyd, Kiss, Lordi, etc.

Het project begon twee en een half jaar geleden, in het begin van de herfst van 2008…
Ik had regisseur Stobe Harju ontmoet tijdens de productie van de ‘The Islander’ video en wist dat we op dezelfde golflengte zaten als het gaat over gekke fantasieën. Ik vertelde Stobe mijn idee en hij zei direct: Tuomas, je bent zo zot als een achterdeur, maar het idee is fantastisch. Laten we aan de pre-productie beginnen.

In feite kwam ik met het concept: ik had een visie dat we 13 muziekvideo’s gingen maken die met elkaar in verband stonden. Dan stelde Stobe voor dat we dialogen zouden gebruiken, ook al dacht ik dat de muziek en de video’s de film zouden dragen. Hoe dan ook, Stobe verzekerde mij dat de combinatie van muziek, beelden en dialoog ons het beste resultaat zou geven. Nu ik naar het script kijk besef ik dat hij gelijk had. De pre-productie gaat verbazingwekkend goed, vooral omdat mijn belangrijkste ideeën, zoals de achtbaanrit in een lied, naadloos aansluiten bij Stobe’s verhaal. In feite gaf ik Stobe 13 parels en hij maakte er een parelketting van.

Het definitieve script wordt nog geschreven, maar wat kan je vertellen over het plot op dit moment?
Een oude songwriter keert op zijn sterfbed terug naar zijn kindertijd. Oude herinneringen keren langzaamaan terug, gemengd met zijn wereld van fantasie en muziek van de kleine jongen. Dit is het belangrijkste concept dat we kunnen onthullen op dit moment. Ik wou een positieve boodschap en een gevoel van ‘carpe diem’ meegeven. De film gaat over de vreugde om te leven en de schoonheid van de wereld. De eerste posters geven hints over het visuele aspect van Imaginaerum.

Wat wil je nog met ons delen op dit moment?
We visualiseren iets dat een kruising is tussen de surreële werelden van Tim Burton, Neil Gaiman en Salvador Dali, maar we proberen het niet te ‘artsy’ te maken. Natuurlijk heb ik een dikke stapel van voorbeelden gezien, en het ziet er absoluut fantastisch uit.

Is de casting al gebeurd? Kunnen we de bandleden verwachten in de film?
We gaan bijna beginnen met te casten, maar dit gaat wordt vooral gedaan door Stobe en Solar Films. Ik zou persoonlijk het liefst onbekende acteurs zien, die nog niet gecast zijn. Natuurlijk zou het goed zijn als hun moedertaal Engels zou zijn, want Engels met haar op past niet bij de toon van de film.

Nightwish zal erin voorkomen als zichzelf, aangezien we 2 of 3 liedjes spelen in de film. Er zijn ook wat dialogen voor ons geschreven, maar natuurlijk ga je ons niet zien in een hoofdrol. De film zal ongeveer 80 minuten duren, misschien zelfs een beetje meer.

Was het een uitdaging om sponsoring bijeen te krijgen voor de film?
Uitdaging is een understatement. Je moet onthouden dat een film zoals deze 7 cijfers kost. Desalniettemin was ik niet klaar om het idee op te geven, want het idee om gewoon een audioalbum uit te geven zou als een teleurstelling hebben aangevoeld. De band is zeer sterk betrokken in de productie, en neemt dus ook een groot financieel risico. Het is uiteraard fantastisch dat een geweldige maatschappij als Solar Films onze partner is.

Ondanks al het gepraat over de film is het uitermate belangrijk te onthouden dat Imaginaerum ook het nieuwe Nightwish album is, een op zichzelf staand muziekwerk. Wat waarschijnlijk interessant gaat zijn voor de luisteraars is dat de muziek op het album en in de film een beetje verschillend gaat zijn. In de film zijn sommige intro’s weggelaten, hebben sommige refreinen geen stem enzovoort. In de film moet de muziek uiteraard het verhaal en drama begeleiden..

Wat is de rol van de lyrics van de liedjes in het verhaal?
Het was interessant om de lyrics te schrijven, want ze moeten ook op zichzelf kunnen staan zonder de film. Dat is bijvoorbeeld waarom je de namen van de personages niet gaat horen in de teksten. De individuele thema’s zijn vrij universeel, maar sluiten toch bij elkaar aan zonder een lineair verhaal te vertellen. Maar wees niet ongerust, alles zal duidelijk worden met de tijd.

Hoe plan je deze dingen te uit te brengen?
Als alles vlotjes gaat, kunnen we het album uitbrengen in het begin van 2012, gevolgd door de film wanneer die klaar is. Het gaat zeker op DVD uitkomen, maar hopelijk krijgen we ook een bioscoopvertoning. En natuurlijk zal Imaginaerum ook beschikbaar zijn als double pack met het album en de film.

Als je bij Dark Passion Play het einde zag van een pad, wat ga je dan doe na Imaginaerum?
Ik denk dat we dan andere geuren en sensaties moeten gaan zoeken.